Nykyisessä yhteiskunnassamme on melkein mahdotonta yrittää elää irti teknologiasta.  Vaikka unohtaisimme tietokoneet ja kommunikaattorit, jäljelle jää armoton määrä nappeja kaukosäätimissä, pesukoneissa, kahvinkeittimissä, navigaattoreissa jne. Pelkästään kännykät ovat jo pieniä tietokoneita. Vaikka koneista, laitteista, käyttöjärjestelmistä ja muista nippeleistä ja nappeleista yritetään tehdä mahdollisimman käyttäjäystävällisiä, on kynnys teknologian käyttämiseen, ja sitä kautta käytön oppimiseen, suuri, jos siihen ei ole tottunut. Yhteiskunta ohjaa meitä tietokoneiden äärelle. Asiakaspalvelupisteitä vähennetään tai lakkautetaan ja asiakkaita ohjataan hoitamaan asiansa internetissä omalla ajallaan. Nettiin meitä ohjaavat jo pankit, Kela, Työvoimatoimisto, verottaja...

Onko peruskoulussa, lukiossa tai ammattiin/tutkintoon tähtäävässä koulutuksessa saatava atk-opetus riittävää? Onko se ajan tasalla? Luin juuri hauskan jutun Facebookissa, jonka joku ystäväni oli sinne linkittänyt. Jaan sen tässä teillekin, sillä vaikka juttu olisi sepitetty, on se hyvin kuvaava:

Tässä 16-vuotiaan lukiolaistytön isä vuodattaa jollakin keskustelusivulla:

"Miten nykyaikainen tietoyhteiskunnassa elävä teini voi olla niin täysin osaamatton sellaisessa asiassa kuin tietokoneen käyttö? Meidän perheen 16v lukiota käyvä teinityttö alkoi kirjoittamaan ainetta, kun opettaja oli käskenyt sen tekemään tietokoneella ja palauttamaan muistitikulla. No ensimmäinen itku alkoi siitä, kun hänellä ei ole omaa miniläppäriä? koulutöihin. Sitten kun teinille sanoi, että tee vain ihan tuolla perheen koneella, koska sellaiset miniläppärit eivät sovellu muuhun kuin facebookkailuun ja matopelien pelailuun, niin ei mennyt kauaa kun alkoi uusi itku... Tällä kertaa likka räpelsi internetissä ja itki sitä, että missä sellaisen aineen voi kirjoittaa. Facebookista kun ei kuulemma löytynyt. Oli yrittänyt, mutta kommenttiosuus oli liian pieni ja muutenkin hankala käyttää. Sitten kun yritin selittää officesta ja wordistä meni sormi suuhun ja alkoi kitinä, että opettaja oli mukamas käskenyt tekemään netissä tuon aineen, eikä missään officessa :(

Siinä kun aikani tenttasin, niin selvisi, että teinille tietokone = internet/facebook ja pieninkin tietotekninen taito puuttui. Käsittämätöntä, että koneella on vuodet seilattu netissä, mutta siinä matkan varrella ei ole tarttunut mitään muita taitoja. Ilmeisesti kone päälle, klikkaa firefoxia ja kirjoita facebook riittää nykynuoren osaamistasoksi. Sitten kun tenttasin, että eikö teillä ole koulussa ATK:ta, niin ei kuulemma ole, kun olettavat muutenkin osaavan. Ylä-asteella olisi ollut, mutta meidän teinin mielestä jyrsijän hoito, puutarhanhoito ja laulutunnit oli parempi sijoitus tulevaisuuteen kuin ATK. "Tietokoneen käyttöä kun ei tarvitse missään ammatissa" oli teinin mielipide. Vähän aikaa potkittuani totuus ATK:n poisjättöön oli se, että kun sitä ei osaa ja saisi huonoja numeroita. Keskiarvo peruskoulussa oli 9,2 ja ainoa syy siis aineen pois jättämiseen oli se, että pelkää saavansa huonoja numeroita, jotka heikentävät keskiarvoa... Silloin minuun iski se totuus, että perheen teinistä tulee se 7 ällän hikipinko, joka ei kuitenkaan todellisessa elämässä osaa mitään ja lopulta päätyy Tuksuksi :(

Missä meni kasvatus pieleen :(  Jätin neuvomisen sikseen, lähdin hakemaan kaljaa ja mietin, että koska tulee huuto "mikä se muistitikku on"..."

Lähde: http://www.riemurasia.net/jylppy/media.php?id=88599

Vaikka teksti oli tarkoitettu hauskaksi vitsiksi, se jäi muhimaan mieleeni, ja pieni kierros lähipiireissä paljasti, että tämä on aika karu totuus nuorison tietotekniikan taidoista. Heille tietotekniikka on yhtä kuin FireFox ja Facebook. Useissa peruskoulun tai lukion jälkeisissä opiskelupaikoissa nuoret ovat pulassa verkko-oppimisalustojen, sähköisten lukujärjestysten ja pakollisten atk-kurssien kanssa. Itkua tuottavat myös Power Point -esitykset, joita tulisi laatia esitelmien tueksi. Tekstinkäsittelyn ongelmat nousevat esiin viimeistään opinnäytetyötä laadittaessa.

On siis väärin luulla, että vain yhteiskuntamme vanhempi ikäpolvi kokee teknologian hankalaksi. Heillä on tosin matalampi kynnys hakea apua ja myöntää oma osaamattomuutensa. Usein nuorien oletetaan jo syntyvän miniläppärin ja android puhelimen kanssa. Onneksi aina on olemassa niitä "atk-tukihenkilöitä", jotka osaavat opastaa meitä muita :-)

Teknologia kehittyy huimia askeleita päivän mittaan. Vauhti kiihtyy koko ajan. Alla olevassa linkissä on kurkistus vuoteen 2020. Millaista elämä olikaan sata vuotta sitten?

 

~ pirita