Lapuan naisen kansallispuvun tarina nyt esillä netissä

Itsenäisyyspäivän kunniaksi julkaistaan kaupungin nettisivuilla Lapuan naisen kansallispuvun tarina.  ja tietoa puvusta ja sen valmistamisesta. Kansanomaisen Lapuan naisen kansallispuvun lähtökohtina ovat olleet kaksi ensimmäistä Lapuan kansallispukua. Puku suunniteltiin 1930-luvun alussa ja ensimmäinen puku valmistui Suomen käsityön ystävissä vuonna 1931.

Kansallispuvut perustuvat kansanpukujen juhlapukuihin, joita maalaisväestö käytti 1700-1800 -luvuilla. Lapuan puku syntyi aikana, jolloin vaatteen perinteiseen muotoon, työtapoihin ja osittain myös materiaaleihin ei kiinnitetty niin paljon huomiota, että se täyttäisi perinteisen kansallispuvun tunnusmerkit.

Lapuan puvulle ei ole löytynyt varsinaista esikuva-aineistoa, joten sitä ei ole voitu nk. virallistaa. Puku on kuitenkin saanut vankan paikallisen kannatuksen ja sen asema paikallisen omaleimaisuuden ja identiteetin tukijana on vahva.

Lapuan pukuja on valmistettu ja valmistetaan yhä runsaasti. Alueen vahva käsityöperinne on vaikuttanut siihen, että täällä tehdään puvut usein alusta alkaen itse, kudotaan kankaat ja ommellaan puku käsin pisto pistolta. Kansallispuvun tekijöitä on nytkin kolmatta kymmentä kansalaisopiston kahdella kurssilla. Kansallispuku on tekijänsä arvokas taidonnäyte ja juhlapuku, joka virallisen etiketin mukaan soveltuu vaativimpiinkin juhlatilaisuuksiin, vaikka itsenäisyyspäivän Linnan juhliin.

Kansanomaisen Lapuan naisen kansallispukuhanke sai alkunsa tarpeesta päivittää puvun mittasuhteet, materiaalit, värit, kaavoitus ja valmistustavat tutkittujen kansanomaisten vaatteiden teko- ja tyylitajun mukaisiksi. Hankkeen on toteuttanut paikallinen työryhmä, johon kuuluvat käsityö- ja kotiteollisuusopettajat Aino Tanninen, Tuula Hermans ja Terhi Sirén.

Nyt julkaistu Lapuan kansallispuku- sivusto löytyy siis Lapuan kaupungin kotisivuilta osoitteesta http://www.lapua.fi/ ja jatkossa myös Lapuan kansalaisopiston sivuilta. Sivujen toteutukseen työryhmä on saanut tukea Lapun kaupungin kulttuuritoimelta.

 

Lapuan kansallispukutyöryhmän puolesta

Terhi Sirén

rehtori, KL, tekstiilityön opettaja,

Lapuan kansalaisopisto