Lapuan kansalaisopistossa alkoi syksyllä  2010 Laatu- ja kehittämishanke, jonka tavoitteena on opiston palvelujen saatavuuden parantaminen ja kurssitoiminnan kehittäminen Lapuan kylissä. Syksyllä 2010 järjestetyt kylätapaamiset  antoivat  tietoa kylien harrastus- ja opiskelutoiminnasta sekä muista palveluista ja niiden saatavuudesta kylillä. Kylätilaisuuksien avulla saatiin luotua kansalaisopiston yhdyshenkilöverkosto, jossa jokaisesta Lapuan kylästä on useampi jokaiselta yhdyshenkilö. He toimivat arvokkaina tiedonvälittäjinä  kansalaisopiston ja kylän välillä. Alkavan lukuvuoden kurssitarjonta kylillä perustuu hankkeen aikana kyliltä kerättyyn tietoon ja toiveisiin.

Kylähankkeen Elävä Lakeus -seminaarissa toukokuussa 2011 aluetieteen professori Hannu Katajamäki puhui kylien aktiivisuuden puolesta ja hän totesi myös, että vaikka kylät aktivoituvat usein vasta kun esim. kyläkoulu uhataan lakkauttaa, kyläläisten olisi syytä ottaa aktiivinen rooli jo ennen kuin mitään varsinaisia uhkakuvia on näkyvillä. 

Hankkeen projektityöntekijä  fil.maisteri Pirita Nurmi totesi samassa seminaarissa, että laadukas vapaa-aika ja liikuntaharrastukset kehittävät sekä fyysistä että henkistä jaksamista. Yhteinen ajanvietto kyläläisten kesken luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja harrastustoiminnan kautta ylläpidetään ja luodaan uusia sosiaalisia suhteita ja verkostoja. Kukaan ei kuitenkaan voi ulkopuolelta aktivoida kyläläisiä, vaan jos ja kun niin tapahtuu, se lähtee kyläläisten omasta aktiivisuudesta.

Opiston rooli kylien harrastustoiminnan kehittämisessä voi olla juuri niin suuri kuin kyläläiset haluavat. Mahdollisuuksia on monia ja hankeen jatkuessa seuraava tavoite on selvittää miten mm. uusi teknologia voi tukea kylien kehittämistä ja monipuolistaa harrastusmahdollisuuksia kylillä. 

 

Terhi Sirén , rehtori